Uyku Apnesi Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Uykuda solunum durması olan ağır durumdaki hastalarda gece boyunca 400-500 kez tekrarlayan solunum durmaları ile birlikte aynı sayıda oksijen düşmeleri de yaşanmaktadır.
Gece boyunca ortaya çıkan düşük oksijen düzeyi, hastanın kalp ve damar sisteminde yüklenmeye yol açmakta, hastaların yarıya yakınında zaman içinde kalp büyümesine ve hipertansiyona sebep olmaktadır. Hipertansiyonun, bu hastalarda %30-40 oranlarında ve hatta bazı çalışmalarda %50 ye varan oranlarda görüldüğü bilinmektedir. Akciğer damarlarında da daha az oranda olmakla birlikte yüklenme oluşmaktadır. Bu oran da genellikle % 20 olarak bildirilmektedir.

Hastaların kalp ritmleri incelendiğinde apne sırasında oluşan bradikardiyi uyanıklık sırasında taşikardi izlemektedir. Bradi-taşi-aritmi denen bu ritm bozukluğuna bazen daha değişik ritm bozuklukları da eklenebilmektedir. Kalp ritmindeki bozukluklar, bazen hastanın uykuda kaybedilmesine dahi sebep olmaktadır.
Uykuda solunum durmalarının sebep olduğu başka bir sorun kilo almadır. Kilo alma ile birlikte şiddetlenen uyku apneleri, bir sure sonar uykunun kesintili olması nedeniyle hem yağ hem de şeker metabolizmasında, hem de enerji harcanmasındaki dengesizlikler sonucu kilo verememeye ve kilo almaya sebep olur.


Flex


Prof. Dr. Hakan Kaynak tarafından kurulan uykum uyku bozuklukları merkezinde uyku hastalıkları, huzursuz bacaklar sendromu, uyku apne sendromu ve horlama gibi sorunların tanı ve tedavi uygulanmaktadır.

İletişim

Prof. Dr. Hakan Kaynak - Uykum Uyku Merkezi

T: 02122841042

E: hckaynak@gmail.com

A: Hakkı Yeten Caddesi No:13 Fulya Terrace Center 2 Kat 11-Daire 59 34365 Fulya, Şişli, İstanbul

Google Haritalarda Görün
© 2024 Uykum. All Rights Reserved. Powered by Arse Bilişim